Llygedyn Rhewllydd Lledrith

virtuaalihevonen


Nimi Llygedyn Rhewllydd Lledrith, Rapa Rotu, sukupuoli welsh D (cob), tamma
Syntymäaika 01.03.2015, ikä
Säkäkorkeus 149 cm
Rekisterinumero VH15-026-0069 & SPC-000-000 Omistaja Vivian VRL-14398
Painotus koulu, helppo A Kasvattaja elen

28.02.2017 KTK-III, 16 + 18 + 18 + 15 = 67p.
26.03.2017 VWY-II, 4,5 + 6 + 7,5 + 20,5 + 5 = 43,5p.

Llygedyn Rhewllydd Lledrith, tuttavallisemmin vain "Rapa" tuli Shinevalleyyn jo kilpailu-uransa päättäneenä tarkoituksena suoraan jalostuskäyttöön. Persoonallisen kutsumanimensä poni on saanut edelliseltä omistajaltaan, ja se ikävä kyllä kuvaa neitiä täydellisesti...

Hoitotilanteissa Rapa on hieman malttamaton ja touhottaa koko ajan. Se onkin hyvä varustaa nopeasti ja laittaa mahdollisuuksien mukaan vaikka heinää turvan alle, jotta se malttaisi seistä viisi minuuttia aloillaan. Se myös tunkee turpansa joka paikkaan, missä näkyy vähänkin liikettä. Varusteiden laitosta tamma ei oikein pidä, mutta ei nosta siitä ylimääräistä haloota. Neiti on siis erittäin seurallinen ja utelias, vaikka ei harjattavana oikein viihdykään!

Ratsuna Rapa on mukavan pirteä ja eloisa. Energisyytensä ohella se on myös kuuliainen ja keskittyy yleensä hyvin olennaiseen, eikä esimerkiksi säiky turhia. Sillä on mukavan tasaiset askeleet ja pyöreä selkä, jossa on miellyttävä istua ilman satulaakin. Kouluratsastus on tamman vahvin laji ja sillä onkin nätit liikkeet radoille. Neiti on suhteellisen yksinkertainen ratsastettava ja hyväksyy selkäänsä lähes jokaisen, joka osaa pitää kätensä vakaana, sillä tammalla on hyvin herkkä suu.

Esteet eivät niinkään ole Ravan heiniä, se piristyy niistä usein vähän liikaakin. Rapa varsin mielellään kaahottaisi koko radan häntä tötteröllä ja suu vaahdossa, mutta se ei tietenkään ole ratsukon kummankaan osapuolen kannalta järkevää. Estehyppelyt jätetään siis usein ihan suosiolla muille, vaikka välillä on toki mukava hypätä hieman mielenvirkistykseksi!

Rapa on varma, mutta todella energinen maastoratsu. Se ei välitä, vaikka rapa roiskuisi (hehheh) tai polku on täynnä risuja, se suorastaan rakastaa päästellä höyryjä pitkällä laukkasuoralla. Se pääsee yllättävän lujaa ja pysyykin mainiosti jopa puoliveristen perässä. Neiti pitää kovasti myös uimisesta, se on oikea vesipeto! Se sukeltelee vedessä, pärskii ja kuopii vettä kavioillaan ja silminnähden nauttii. Rapa voi maastoilla niin yksin kuin porukassakin. Maastoesteitä ei neidillä ole vielä kokeiltu, sillä Ravalla esteet yhdistettynä maastoon on yhtäkuin katastrofin ainekset.

i. Llygedyn Rhioganedd
ERL-II, YLA1, KTK-III
ii. VIR MVA Ch Eochaidh Dawn
VWY-II, KTK-II
iii. Criallt Absoliwt
iie. Gwenledyr WS KTK-III
ie. VIR MVA Ch Llygedyn Rhianu
VWY-II, YLA2, KTK-II
iei. Llygedyn CarusVWY-II
iee. VIR MVA Ch Nefertari's Sereena VWY-II, YLA2
e. Llygedyn Rhewllyd Llinos ei. Cwmnantcol Rhett
KTK-III
eii. VIR MVA Ch Cedion Cadomedd KTK-II
eie. Wivien WS KTK-II
ee. Llygedyn Llwynoges
KTK-III
eei. Ceridwyn Llwyd Ddu
eee. Derwena LAC VWY-II, YLA2, KTKII

Jälkeläiset
s. 00.00.0000 - Nimi linkki
s. 00.00.0000 - Nimi linkki
s. 00.00.0000 - Nimi linkki
s. 00.00.0000 - Nimi linkki

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa, pistetilanteen näet VRL:n rekisteriprofiilista 


Valmennukset

kouluvalmennus, kirjoittanut Nea L.
Vivian ja Rapa saivat työskennellä kouluvalmennuksessa pohkeenväistöjen parissa. Energinen Rapa joutuikin heti kunnolla töihin, kun alkuun otettiin hieman avoja, sulkuja sekä siirtymisiä. Rapa oli alusta asti kuitenkin hyvin kuulolla. Pohkeenväistöissä neiti kulki vähän turhan energisesti, ja se meinasi sotkeutua jalkoihinsa, joten ratsastajalla oli kova työ pitää Rapa halutussa tahdissa ja samalla myös aktiivisena. Hitaassa ravissa tamma alkoi liian helposti niin sanotusti "löntystelemään", mutta pienellä raipan napautuksella avulla liike saatiin taas kauniin lennokkaaksi. Laukkatyöskentely oli ainakin ponin mielestä paras osuus koko valmennuksessa, se olisi hyvin mielellään viilettänyt uraa pitkin täyttä laukkaa monta kierrosta. Aluksi Vivian saikin laukkailla sillä vähän pidemmällä ohjalla päästelläkseen vähän höyryjä ponilta, jonka jälkeen työstentely sujui taas mallikkaasti.

kouluvalmennus, kirjoittanut Nea L.
Tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessa oli taas valmennettava sama tuttu ratsukko; Vivian ja ruunikko welsh cob-tamma Rapa. Ratsukko sai verkkailla melko rennosti ja tamma sai kulkea vähän matalammassa muodossa, mutta oikeisiin töihin siirtyessä oli Ravankin ryhtyä ihan kunnolla hommiin. Ponilla näytti olevan tänään erityisen paljon motivaatiota ja se näyttikin erittäin yhteistyöhaluiselta ja miellyttävältä ratsastaa. Liekö alun rento verryttely auttoi asiaan. Tällä kertaa en ollut tehnyt mitään kunnollista tuntisuunnitelmaa, mutta ratsukko sai työskennellä kiemurauralla, jossa Vivian sai taivuttaa Rapaa kaarteissa ihan kunnolla. Lopputunnista Rapa olikin hyvin vetreä ja sillä olisi varmasti ollut mukavaa ratsastaa vielä kauemminkin. Hikinen poni oli kuitenkin ansainnut jo päästä pois työnteosta, joten ratsukko aloitti loppuverryttelyn pitkällä ohjalla, jotta Rapa saisi venyttää kaulaansa loppuraveissa.

kouluvalmennus, kirjoittanut valmentaja
Rapa liikkui koko tunnin hyvin energisessä ja tarmokkaassa tahdissa. Selässä istuva Vivian ratsasti hyvin rauhallisin ja kevyin ottein, joka näytti sopivan tammalle erityisen hyvin. Ravan liikkeet näyttivät hyvin tasaisilta ja miellyttäviltä. Ratsukko sa tehdä tunnilla erilaisia siirtymisiä, esimerkiksi ravista pysähdykseen tai laukasta käyntiin. Aluksi toki otettiin yksinkertaisempia siirtymiä, ihan vain ravista käyntiin ja toisin päin. Pysähdyksissä Rapa saattoi alkaa vähän puremaan kuolainta, sillä se olisi mielellään halunnut vain liikkua eteenpäin. Rapa oli selvästikin hyvin tylsistynyt, joten vaikeammat kiemurat otettiinn suosiolla mukaan jo hetken harjoittelun jälkeen. Ainakin poni näytti olevan asiaan hyvin tyytyväinen. Ratsukon yhteistyö sujui todella hyvin, tehtävissä ei ollut juurikaan mitään moitittavaa!

kouluvalmennus, kirjoittanut valmentaja
Rapa vaikutti hyvin reippaata tapaukselta jo heti alkutunnista lähtien. Se pälyili uteliaana ympärilleen, kun ratsukko käveli alkukäyntejä pitkin ohjin uraa pitkin. Rennon ja energisen oloinen kaveri, sekä Vivianin mukaan hyvin motivoitunut. Innolla odotinkin, mitä valmennuksesta tulee!
Ratsukko sa aloittaa pohkeenväistöt käynnissä. Rapa kulki kauniissa muodossa ja käveli tarmokkain askelin. Vivian ratsasti hyvin siististi ja eleettömästi, olin kuullut Ravan olevan myös herkkäsuinen, joiten Vivianin ratsastustyyli sopi sille erittäin hyvin. Ravissa väistöt sujuivat itse asiassa jopa paremmin kuin käynnissä, vaikka ei käynnissäkään mitään vikaa ollut. Laukassa ei tehty pohkeenväistöjä, vaan ratsukko sai tehdä väistöä pitkät sivut, ja laukata keskiympyrän. Laukannostot sujuivat todella hyvin, Rapa nosti laukan heti jopa käynnistä. Laukka oli sujuvaa ja pyöreää. Tätä tehtävää mentin hetken aikaa, jonka jälkeen ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyn.

kouluvalmennus, kirjoittanut valmentaja
Rapa oli tunnin alussa hieman hidas pohkeelle, mutta alkoi vertyä tunnin edetessä. Muuten tamma keskittyi hyvin ratsastajaansa. Avotaivutukset sujuivat oikein mukavasti, samoin sulut ja tunnin lopussa tehdyt pohkeenväistöt. Valmennuksen loppupuolella Rapa alkoi olla jo kivan vetreä ja liikkui hyvin. Vivian kertoi sillä olleen eilen maastopäivä, liekö siitä johtui moinen hitaus. Tästä syystä pidimme hieman rennomman tunnin tällä kertaa.

kouluvalmennus, kirjoittanut valmentaja
Jälleen oli Vivianin ja Ravan valmennuksen vuoro. Tällä kertaa Rapa oli alusta asti hyvä, Vivianinkin sanojen mukaan. Tamma liikkui reippaasti ja energisesti. Ravissa sai tehdä aluksi hieman töitä, että neiti taipuisi ja rentoutuisi, mutta pienellä työllä sekin onnistui. Laukkatyöskentely sujui perusteellisen raviverryttelyn jälkeen mainiosti.

Päiväkirja

päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Ravalla oli tänään kengityspäivä, sillä se oli päivällä tarhassa riehuessaan pudottanut yhden kengän. Kenkä oli irronnut vasemmasta takajalasta ja kenkä löytyi onneksi tarhasta ohuen lumikerroksen alta. Naapurin John lupasi tulla kiinnittämään sen, sillä hän on kokenut hevosmies ja on hoitanut näitä asioita meillä ennenkin. Rapa käyttäytyi kengän kiinnityksen ajan oikein kiltisti, kuten yleensäkin. Se oli vain taas todella uteliaalla päällä ja tutki Johnin kokonaan, ennen kuin hän sai aloittaa kengityksen. John vuoli samalla tamman kavioita, ne olivat taas päässeet hieman kasvamaan. Muita kenkiä ei tarvinut onneksi vaihtaa. Vuolukin sujui oikein mukavasti, Rapa oli todella fiksusti eikä sitä todellakaan tarvinut hävetä ollenkaan!

päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Lähdimme Marien kanssa yhdessä maastoon poneilla. Marie otti ratsukseen Tellun ja minä Ravan. Marie ja Tellu toimivat johtoratsukkona ja tulimme Ravan kanssa sitten perässä. Rapa oli mukavan reipas heti alusta asti, eikä säikkynyt mitään, kuten ei yleensä säikykään. Välillä sai jopa pidätellä, ettei törmätä Tellun takapuoleen. Tellu kyllä huomautti heti, jos tuli liian lähelle. Pellolla ponit pääsivät hieman purkamaan energiaansa, tai lähinnä Rapa pääsi. Otin sillä muutaman kierroksen ihan reipasta laukkaa ja sitten vähän ravia. Kyllä oli poni tyytyväinen ja pärski innoissaan ravatessamme laukkaosuuden jälkeen pellolla! Kotimatka sujui melko rauhallisin merkein, tosin tällä kertaa Marie ja Tellu pitivät perää. Minulla ei ollut enää voimia pidätellä omaa ratsuani, joten annoin sen kulkea lähes vapain ohjin omaa tahtiaan. Rapa ei ole koskaan ollut mikään säikky, joten siksi uskalsinkin sille antaa vähän pitempää ohjaa.

päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Tänään oli jälleen valmennuspäivä. Otin ponin talliin jo hyvissä ajoin ennen valmennuksen alkoa. Sidoin Ravan käytävälle kiinni molemmin puolin ja otin ensimmäisenä siltä sadeloimen pois päältä. Sitten harjasin ponin nopeasti, mutta huolellisesti ja selvitin myös hännän ja harjan. Harjauksen jälkeen varustin neidin sekä laitoin jopa pintelit jalkaan.
Marie oli siis lupautunut pitämään meille taas valmennusta. Alkukäynnit kävelin ihan vapain ohjin samalla Marien kanssa jutustellen. Mietimme samalla myös tunnin aihetta. Päädyimme ihan vain perusratsastuksen hiontaan ja työt aloitimmekin heti alkukäyntien jälkeen.
Siirryimme keskiympyrälle, jossa aloin taivuttelemaan Rapaa Marien ohjeiden mukaan. Rapa oli melko vetreä jo alussa. Ravissa keskityimme lähinnä minun istuntaani, joka onkin huonontunut viime aikoina jostain syystä aika paljonkin. Johtunee luultavasti siitä, etten ole pitkään aikaan ratsastanut valvovan silmän alla. Rapa kulki oikein mukavan reippaasti ja rennosti. Laukkakin sujui heti hyvin, vaikka yleensä siinä saa tehdä vähän kauemmin töitä. Tosin olimme jo ravanneet ja kävelleet melko kauan ja verrytelleet niissä askellajeissa. Kaikenkaikkiaan olin todella tyytyväinen tuntiin!

päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Tänään päätin lähteä ratsastamaan Ravalla ilman satulaa kentälle. Tallissa huomasin neidin lihoneen vaikka kuinka paljon, joten ajattelin vähentää hieman sen ruokaa ja lisätä liikuntaa. Nyt neiti olikin saanut olla jo ainakin pari päivää vapaalla, joten ihmekös tuo olikaan. Kauhulla odotin myös, minkälaista energiapakkausta olin menossa ratsastamaan, Rapahan tunnetusti kerää vapaapäivistä hurjasti ylimääräistä energiaa...
Kentällä nousin pyöreän ponini selkään jakkaralta. Ruunikolla oli melkoinen talvikarva, vaikka meillä ei täällä Swanseassa melko leudot talvet onkin. Karva ei kuitenkaan niin paksu ollut, että sitä olisi tarvinut klipata. Kävelin tammalla ensin muutaman kierroksen pitkin ohjin. Rapa oli kuin olikin hieman energisellä tuulella ja se säikkyi muutamaan otteeseen lintua sekä kentän vierestä kävelevää Marieta. Tavallisesti Rapa on hyvin varmajalkainen ratsu eikä se pelkää juuri mitään.
Ratsastin neidillä noin tunnin, kunnes sen energia alkoi jo vähän hiipua. En voi sanoa, ettö ratsastaminen oli mitenkään erityisen miellyttävää, sillä tamma oli ajoittain hyvin jännittynyt eikä jaksanut keskittyä työskentelyyn sitten ollenkaan. Välillä se väläytteli kuitenkin ihan hyviä pätkiä ja lopputunnista se kulki jo niin hyvin, että ihan tyytyväisin mielin poistuin kentältä tamman kanssa!

Shinevalley Welsh